Het koor

Mannenkoor Arch Luit is opgericht op 11 december 1984. Met een stel mannen werd als koor meegedaan in een plaatselijke revue en voor dat optreden werd enthousiast gerepeteerd in de proeverij van Hertog Jan. Na de revue’s konden we de gezelligheid die we ervaren hadden niet missen en werd direct besloten om als koor verder te gaan. Aldus was een mannenkoor geboren. Het koor stond onder leiding van Vic Beerkens. Er werd gezocht naar een naam voor het koor. Het werd “Arch Luit”. Dat betekent niet zoals velen denken “erg hard” maar is oud keltisch voor “goed volk”.

Het koor begon destijds met 18 leden en richtte zich voornamelijk op het carnavalsrepertoire.  Dat paste helemaal bij ons streven naar gezelligheid. Nadat in 1987 aansluiting volgde bij het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV), ontstonden contacten met andere (mannen)-koren en werd het repertoire breder. Dat had als gevolg dat de zang serieuzer beoefend werd en er aandacht kwam voor muziek- en stemscholing.
De gezelligheid bleef wel een belangrijk onderdeel van ons koor. Inmiddels is het koor verhuisd naar het MFA op de Schans in Arcen waar op dinsdagavond wordt gerepeteerd.

Momenteel staat het koor onder leiding van dirigent Pieter Bongaarts en telt 22 leden, verdeeld over 4 partijen. Pieter is de opvolger van Vincent Oostenbrink, die het koor 25 jaar lang onder zijn hoede heeft gehad. We zingen dus veelal meerstemmig en à capella.
Naast de bekende Liedertafel zingt Arch Luit ook Russisch orthodox en byzantijns, evenals modernere Engelstalige muziek. Ook dialectmuziek wordt niet geschuwd.
Met Pieter hebben we een dirigent in huis die ons meeneemt naar een vernieuwd repertoire.

De dirigent
Pieter Bongaarts (1956) had al op jonge leeftijd veel interesse in muziek en speelde daarvoor in verschillende bandjes. In 1983 studeerde hij af aan het conservatorium in Maastricht. Omdat hij als dirigent vaak geen arrangementen van hedendaagse muziek voor koren kan vinden, arrangeert hij regelmatig zelf stukken, zowel op het gebied van pop- als klassieke muziek. Vanwege zijn grote interesse in techniek is hij zich ook gaan verdiepen in studio- en opnametechniek.
Pieter dirigeerde onder meer Vocalgroup Brits uit Maasbree en mannenkoor de Meulezengers uit Venlo en dirigeert nu naast Arch Luit ook nog het koor A Capella uit Swalmen.

Kerstmuziek en Scrooge
In 1996 nam Arch Luit voor het eerst kerstmuziek in haar repertoire op. Hiervoor bleek zoveel belangstelling te bestaan dat in 2002 in eigen beheer de CD ‘Kerst met Arch Luit’ werd uitgebracht. De opnamen hiervoor vonden plaats in de Hertog Jan bierbrouwerij aan de rand van het dorp.

Elke twee jaar vindt rond kerstmis onder de naam “Scrooge” een dorpsfeest plaats waar alles en iedereen in een sfeer verkeert van rond 1850. De mensen en huizen zijn aan die sprookjestijd aangepast. Veel belangstelling is er dan vanuit Duitsland en heel Nederland.
Arch Luit zingt dan in ongeveer vijf sessies kerstmuziek in de kerk en we zijn in het dorp zichtbaar als een groep monniken die zingend rondtrekt. En zoals dat echte monniken betaamt vinden wij tijdens deze rondes ook wel de plaatsen waar het gerstenat te vinden is.

Karaoke tijdens de Jubeltravel naar Winterberg.

Jubeltravel
Omdat we gezelligheid hoog in ons vaandel hebben staan gaan de zangers van Arch Luit met hun partners elke drie jaar een weekend op reis. De laatste zogenaamde Jubeltravel vond plaats in 2017 en voerde naar het Belgische Ieper. Daar zong het koor onder de Menenpoort, het monument voor de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog waar nog elke avond de Last post wordt geblazen.

De mannen van Arch Luit zongen tijdens een van de Jubeltravels onder de Menenpoort in het Belgische Ieper.

Interesse?
Nieuwe leden zijn van harte welkom en als je van zingen houdt en op dinsdagavond een gezellige zangavond wilt hebben? Wat let je!